
Wat doet een interieurarchitect en waarom schakel je er eentje in?
Sta je op het punt een nieuwe woning te bouwen of je huidige woning te verbouwen? Dan is een interieurarchitect inschakelen in een vroeg stadium geen overbodige luxe. Vaak denkt een architect vooral na over het exterieur van de woning en de indeling van de ruimtes, maar een interieurontwerper verdiept zich juist in hoe je leeft, werkt en ontspant in die ruimtes.
Een interieurarchitect denkt mee over jouw leefstijl
Een interieurontwerper maakt verschillende indelingsopties, zodat jullie samen de meest ideale kunnen kiezen. Wil je bijvoorbeeld vanuit je bank naar de haard kunnen kijken, maar ook de televisie kunnen zien? Een interieurontwerper denkt hierover na en past de indeling van de ruimte zo aan dat alles logisch en praktisch samenkomt, bijvoorbeeld door de tv op dezelfde wand als de haard te plaatsen. De haard moet daarvoor dan wel op de goede plek zitten, anders kan dat in dit stadium nog aangepast worden. Ze kijkt naar jouw manier van leven: hoe je de ruimtes gebruikt, met hoeveel mensen, en welk soort meubels bij jouw levensstijl passen. Ook helpt ze bij keuzes over de indeling van de keuken, de functies van de badkamer, en de plaatsing van een werkplek — of je nu kiest voor een rustige thuiswerkplek in een aparte ruimte of een gezellig bureau in de woonkamer. Een doordacht lichtplan is essentieel om functionele verlichting te combineren met sfeerverlichting. Een interieurarchitect helpt je met het strategisch plaatsen van inbouwspots, hanglampen en wandlampen, zodat je geen lelijke snoeren of kabelgoten hoeft weg te werken. Door tijdig over verlichting na te denken, zorg je voor een fijne balans tussen praktisch licht en sfeervolle accenten. Een ander belangrijk aspect is het creëren van een stijlvol geheel. Een interieurontwerper stelt een kleur- en materialenplan samen waarin al jouw wensen samenkomen, zodat muren, vloeren, meubels en accessoires perfect op elkaar aansluiten. Een goed doordacht ontwerp zorgt voor verrassende combinaties van kleuren en materialen waar je zelf misschien niet aan zou denken, maar die het “wauw-effect” geven waar je naar op zoek bent.
Bij FONS. denken we vooruit, ontwerpen we met visie en bouwen we samen aan de toekomst.
Praktische voordelen
Een interieurontwerper denkt ook na over praktische oplossingen die bij het bouwproces al geregeld kunnen worden. Zo kan een airco mooi weggewerkt worden in een maatwerkkast met ventilatierooster, zodat je het apparaat zelf niet ziet, en zijn elektra-aansluitingen en stopcontacten precies daar waar je ze nodig hebt. Ook kan de interieurarchitect je begeleiden in het kiezen van sanitair, keukens, raambekleding, meubels en accessoires. Bij een totaalplan kan een interieurarchitect zelfs samenwerken met een tuinarchitect en installatieadviseur, zodat de tuin als een verlengstuk van het interieur wordt gezien. Dit zorgt ervoor dat de binnen- en buitenruimtes harmonieus op elkaar aansluiten, wat het totaalbeeld van je woning compleet maakt. Bij FONS. Interieurontwerp kun je zelf kiezen welke diensten je van ons afneemt. Naast het maken van het ontwerp en het kiezen van de juiste materialen, kun je gebruik maken van onze aankoopbegeleiding en kun je ook kiezen voor interieurmanagement, zodat onze interieurontwerpster tijdens de afbouwfase alles regelt en coördineert. Zelfs bij het inhuizen kan ze zorgen dat de meubels op de juiste plek worden gezet en kan ze de ruimtes afstylen met decoratieve accessoires. Bij FONS. Interieurontwerp bieden we de mogelijkheid om precies die diensten te kiezen die jij nodig hebt, of een compleet plan dat alle expertise onder één dak samenbrengt. Het inschakelen van een interieurarchitect voorkomt verrassingen tijdens en na de bouw en zorgt ervoor dat jouw woning volledig aansluit bij jouw levensstijl.